Internetinės svetainės talpinimas arba hostingas - kaip pasirinkti
El. Parduotuvės, Hostingas, Internetinės svetainės, Svetainės talpinimas

Internetinės svetainės talpinimas arba “hostingas” – kaip pasirinkti?

Atlikus net ir nedidelį tyrimą ir šiek tiek pasidomėjus internete, galima lengvai surasti informacijos apie tai kas yra internetinės svetainės talpinimas, dar kitaip vadinamas “hostingas”. Truputį apie tai pasidomėjus, galima sužinoti, kokio hostingo jums reikia, kas tai yra ir kodėl tai reikalinga jūsų svetainei. 

Šiame straipsnyje pateiksime visą reikiamą informaciją, taigi, pasistengsime sutrumpinti ir palengvinti jūsų paieškas internete. 

Kas yra internetinės svetainės talpinimas (angl.: hosting)

Internete galite rasti pernelyg daug informacijos apie tai, kad yra svetainės talpinimas. Mes norime apibūdinti tai labai trumpai ir aiškiai. Paprasčiausiai, hostingas yra paslauga, kuri leidžia žmogui patalpinti savo svetainę internete. Tai lyg žemės sklypas, kuriame statysite savo namą. Šios paslaugos tiekėjas dažniausiai būna įmonė, kuri turi tam tikrus išteklius šiai paslaugai teikti, pavyzdžiui, serveriai. 

Kuomet žmonės nori surasti jūsų internetinę svetainę, jie rašo jūsų sukurtą pavadinimą ar domeną, kuris yra patalpintas tam tikrame serveryje. Kitaip tariant, jeigu neturite sklypo – neturėsite ir namo. Svetainės talpinimo principas yra panašus. 

Kodėl svarbu pasirinkti patikimą svetainės talpinimą? 

Bendradarbiauti su tinkamu svetainės talpinimo tiekėju yra daug svarbiau, nei jūs manote. Tai yra partnerystė. Jeigu pasirinksite netinkamą hostingo paslaugą, galite nesulaukti reikiamos pagalbos, pavyzdžiui, jeigu jūsų svetainė nustos veikti. 

Kokio internetinės svetainės talpinimo jūs ieškote? 

Keli klausimai, kurie galbūt padės lengviau apsispręsti: 

  • Ar jums reikės greitos ir lengvos prieigos prie jūsų serverių ir svetainės? 
  • Ar jūs nusimanote informacinėse technologijose? 
  • Ar jūs norite niekuom nesirūpinti ir patikėti tai hostingo kompanijai? 

Svarbu atsižvelgti ir į tai, ar svetainę kuriate patys. Pavyzdžiui, kai kurios svetainės kūrimo agentūros net siūlo šią paslaugą kartu su svetainės kūrimu. Pavyzdžiui, jeigu nusprendėte svetainę kurti su mumis, eKraitis komanda, siūlome nemokamą svetainės talpinimo paslaugą metams. 

Šiais laikais yra daugybė skirtingų svetainių talpinimų paslaugų, skirtingų kainų ir skirtingų funkcijų. Tik žinodami, ko būtent jums reikia, galėsite lengviau išsirinkti. 

Norint pasirinkti šią paslaugą tinkamai, apačioje pateiksime kelis punktus, į ką galėtumėte atkreipti dėmesį. 

Svetainės greitis – vienas iš pagrindinių hostingo funkcijų 

Dauguma lankytojų tikisi, kad jūsų svetainėje atsidurs per apytiksliai dvi sekundes. Jeigu paspaudus mygtuką, jie užtrunka ilgiau – labai tikėtina, kad visai neapsilankys jūsų svetainėje. Taip pat, Google svetainės greitį naudoja kaip svetainės reitingo faktorių, taigi, lėtai besikraunanti internetinė svetainė tiesiog sumažins visą bendrą reitingą ir taip pat, nepritrauks naujų lankytojų. Be jokios abejonės, svetainės greitis priklauso nuo daugelio dalykų, tačiau, hostingas – vienas iš pagrindinių. Pasirinkite tiekėją, kuris turi greitus serverius ir pakankamai atminties.

Svetainės talpinimo apsauga

Išlaikyti svetainės saugumą yra būtina. Ši taisyklė taip pat yra taikoma visiems svetainės talpinimo tiekėjams. Serveriai turi turėti SSL sertifikatą, tai leidžia užtikrinti saugumą duomenų bazėse, ypač jeigu renkate konfidencialią informaciją (banko kortelių duomenis, vardą/pavardę, el.pašto adresą, gyvenamosios vietos adresą). Taip pat, svetainės talpinimo kompanija turi pasirūpinti, kad visa ši informacija bus užšifruota, kuomet keliaus nuo serverio iki naudotojo naršyklės. SSL sertifikatas tampa būtinybė, ypač jeigu parduodate produktus/paslaugas ir atliekate finansines transakcijas. 

Svarbu žinoti, kad yra, kas padės visada

Jeigu esate informacinių technologijų žinovas, nesunkiai galite susitvarkyti, jeigu kažkas nutinka jūsų svetainei ar jos serveriui. Tačiau, dauguma atvejų, net jei ir žinote, tiesiog nesinori gaišti laiko tuomet, kai tai gali padaryti svetainės talpinimo tiekėjas. Jeigu renkatės patikimą svetainės talpinimo paslaugą, vienas iš patikimumo faktorių gali būti 24/7 pagalba. Internetinei svetainei gali nutikti bet kas, bet kada, taigi, svarbu ir malonu žinoti, kad kažkas tuoj pat gali sutvarkyti ir panaikinti problemą. 

Kaina turi atitikti kokybės garantijas

Svetainės talpinimo paslaugos kaina gali būti labai įvairi. Ji gali siekti nuo kelių eurų iki šimtų eurų per mėnesį. Taip pat, šį paslauga gali būti teikiama net ir nemokamai. Dažniausiai, jeigu gaunate nemokamą hostingą, tiekėjas norės reklamuotis jūsų svetainėje. Taip pat, labai pigi svetainės talpinimo paslauga reiškia, kad neturėsite daug funkcijų arba galbūt internetinės svetainės greitis nebus toks geras. Visuomet išsiaiškinkite savo hostingo reikalavimus prieš nusprendžiant, ar verta mokėti tam tikrą pinigų sumą. 

Žinokite savo auditoriją 

Kitaip tariant, jeigu tik ruošiatės kurti savo internetinę svetainę, kokia bus jos auditorija? Jeigu taikinys bus tik Lietuva ir jos auditorija, jums puikiai tiks Serveriai.lt tiekėjas, kuris tapo net hostingo paslaugų lyderis Lietuvoje. Ten rasite visko, ko reikia, taip pat, jeigu turėsite bet kokių klausimų, į juos visus galės atsakyti 24/7 esanti pagalba. 

Jeigu kuriate tarptautinę svetainę, rinkitės Hostinger svetainės talpinimą. Įmonė pasiskirsčiusi po visą pasaulį, taigi, nesvarbu, kur esate jūs, svetainė gali būti talpinama Hostinger serveriuose.

Nemažai atvejų yra ir kuomet jūsų svetainės kūrėjas ar agentūra kartu siūlo ir hostingo paslaugas. 

Nesvarbu, koks bus jūsų svetainės talpinimo tiekėjas, patariame užduoti šiuos klausimus: 

  • Ar turėsite pasirašyti terminuotą sutartį? Jeigu taip, kokios yra sutarties sąlygos? Klausimas svarbus todėl, kad vienos hostingo paslaugos leidžia bet kada atsisakyti talpinimo, su kitomis įmonėmis jums teks pasirašyti sutartį. 
  • Kokią pagalbą siūlote? Visuomet yra tikimybė, kad jūsų svetainei gali kažkas nutikti, ir tas kažkas gali būti būtent dėl serverių klaidos. Jeigu esate tokioje situacijoje, kuomet pagalbos reikia čia ir dabar, smagu ir gera žinoti, kad pagalba jums bus suteikta nedelsiant, į jūsų klausimus bus atsakyta 24/7. 
  • Kokio tipo apsauga bus suteikta kartu su hostingo planu? Geras ir patikimas svetainės talpinimo tiekėjas užtikrins, kad jūsų svetainė ir duomenys joje bus apsaugoti, taip pat, turės SSL sertifikatą. 
  • Ar dažnai atliekate atsargines kopijas? Būna ir atvejų, kuomet dingsta jūsų svetainės duomenys. Nesmagu, kuomet tiek daug dirbate ir viskas dingsta vos per kelias sekundes, tiesa? Ieškokite tokios hostingo įmonės, kuri kiekvieną dieną atlieka atsarginių kopijų procesus ir reikalui esant, galėtų atkurti jūsų svetainę ar prarastus duomenis joje. 
  • Ar ateityje bus galima atnaujinti hostingo planą? Nebent esate įsitikinę, jog jūsų svetainės lankytojų srautas išliks toks pats, galite praleisti šį klausimą. Bet daugeliui atvejų, jūsų svetainė arba auga, arba lankytojų mažėja. Atitinkamai nuo šios informacijos, būtų patogu, jeigu galėtumėte pakeisti savo svetainės talpinimo paslaugą. Jeigu jūsų svetainė auga neįtikėtinai greitai, hostingo jums reikės geresnio. 

Šiek keli paprasti, tačiau labai svarbūs klausimai gali pradėti jūsų saugų bendradarbiavimą su svetainės talpinimo komanda. 

Dabar jau žinote bent šiek tiek apie svetainės talpinimo paslaugą ir kam ji yra reikalinga. Labai svarbu pasirinkti patikimą hostingo tiekėją tam, kad užtikrintumėte sklandų, greitą ir gerą svetainės veikimą. Svarbu ir žinoti, kad atsitikus bet kokia bėdai ir esant svetainės nesklandumams, hostingo tiekėjas gali visada jums padėti.

Related Posts