El. Parduotuvės, Internetinės svetainės, Reklama, marketingas, Svetainės adminitravimas

Internetinės svetainės administravimas. Kiek tai gali kainuoti?

Internetinės svetainės administravimas – būtina priemonė norint užtikrinti, kad jūsų svetainė veiktų patikimai ir efektyviai. Jeigu svetainės priežiūrą ignoruosite dėl bet kokių priežasčių, jūsų lankytojų srautas gali drąstiškai sumažėti ir vėliau teks labai brangiai sumokėti, norint sutvarkyti visus trūkumus. Be to, interneto svetainės priežiūra yra pigiau nei svetainės taisymas.

Gerai prižiūrima svetainė turi daug privalumų – sutrumpėja svetainės krovimo greitis, o ir reitingai bus geresni. Taip pat jeigu turite elektroninę parduotuvę – prekių ar paslaugų bus parduodama daugiau.  

Šiame straipsnyje mes apžvelgsime vidutines kelių skirtingų tipų svetainių išlaikymo kainas, pradedant nuo labai mažų svetainių iki didelio masto verslo svetainių ir elektroninių parduotuvių. 

Mes taip pat pateiksime jums rekomenduojamą techninės priežiūros tvarkaraštį, kuris padės sekti įvairiausius dalykus, ir pasidalinsime keliais patarimais ir gudrybėmis, kaip sutaupyti pinigų (ir laiko) tvarkant svetainę. 

Vidutinės svetainės priežiūros išlaidos:

Keli skirtingi svetainių tipai

Svetainės administravimas dažniausiai susidaro iš trijų pagrindinių veiksnių: domeno, naudojamų įrankių ir personalo išlaidų. Toliau suskirstėme vidutines kelių skirtingų tipų svetainių priežiūros išlaidas:

  • Mažo tinklaraščio svetainės priežiūros kaina: nuo 20 iki 50 EUR per mėnesį. Nedidelės svetainės administravimas (mažiau nei 100 lankytojų per mėnesį) dažniausiai kainuoja labai nedaug. Didžioji dalis šių pinigų bus skirta domeno ir svetainės talpinimo išlaidoms apmokėti. Kadangi svetainės savininkas paprastai pats prižiūri visą svetainę, taip pat rašo savo turinį ir daro savo nuotraukas, šių svetainių kūrimas ir priežiūra beveik nieko nekainuoja.
  • Vidutinio tinklaraščio administravimo kaina: nuo 50 iki 100 EUR per mėnesį. Vidutinio dydžio (100–1000 lankytojų per mėnesį) svetainė, kurioje nėra daug mokamų reklamos ir rinkodaros priedų. Vidutinio dydžio svetainės gali išleisti šiek tiek daugiau talpinimui ar priedams, jog būtų galima įsigyti papildomų funkcijų, arba įskiepiams, tokiems kaip “anti-spam” priedams. Kadangi didžiąją dalį turinio paprastai kuria svetainės kūrėjas arba bendradarbiaujama su kitais laisvai samdomais rašytojais, turinio išlaidos paprastai būna mažos. Taip pat daugiausia fotografuoja svetainės savininkas arba įsigyja iš nemokamų fotografijos svetainių, taigi, šios išlaidos taip pat yra minimalios. Techninę priežiūrą dažnai atlieka svetainės savininkas, nors kartais gali tekti samdyti laisvai samdomą darbuotoją individualiam projektui.
  • Didelės ar į augimą orientuotos svetainės administravimas ir kaina: nuo 100 iki 500 EUR per mėnesį. Didesnio srauto susilaukiančios svetainės (daugiau nei 1000 lankytojų per mėnesį) arba tinklaraštis, investuojantis į auditorijos augimą, tikriausiai išleis daugiau pinigų interneto priežiūrai, nei vidutinio/mažo dydžio svetainės. Tikėtina, kad administravimo išlaidas daugiausiai sudarys rinkodaros ir reklamos, o mėnesio išlaidos visiškai priklauso nuo savininko biudžeto. Taip pat gali padidėti ir turinio kūrimo bei fotografavimo išlaidos, nes šios svetainės gali mokėti už licencijuotą fotografiją arba samdyti laisvai samdomus darbuotojus už turinio kūrimą. 
  • Profesionalus elektroninės parduotuvės administravimas dažniausiai kainuos 500-1000 EUR per mėnesį. Apie tai, kiek gali kainuoti elektroninės parduotuvės sukūrimas, galite rasti mūsų straipsnyje. Į šią administravimo kainą gali būti įskaičiuotos domeno paslaugos, SSL licencija, turinio kūrimas, prekių ir paslaugų kėlimas ir priežiūra. 

Svetainės priežiūros kontrolinis sąrašas

Dažniausiai jūsų svetainės administravimo išlaidos susidarys iš pasikartojančių prenumeratų ar paslaugų. Tačiau kiekvieną mėnesį turėtumėte atlikti keletą veiksmų, kad įsitikintumėte, jog jūsų svetainė veikia sklandžiai ir teisingai. Jeigu šiame žingsnyje manote, jog reikėtų pagalbos, drąsiai kreipkitės į agentūras, kurios specializuojasi ne tik svetainių kūrimu, bet ir jų administravimu ir svetainių priežiūra

1. Patikrinkite, ar jūsų svetainėje nėra sugadintų puslapių.Error“ puslapiai (pateikiantys klaidos kodą „404“ arba „5xx“) gali apsunkinti naršymą jūsų svetainėje. Jei didelės vertės puslapis pateikia „404 Not Found“ arba „500“ serverio klaidos kodą, puslapis smuks žemyn sulig kiekviena minute. Bent kartą per mėnesį patikrinkite, ar nėra šių klaidų. „Google Search Console“ pateiks šią informaciją jūsų svetainės ataskaitoje arba galite naudoti trečiosios šalies svetainių administravimo įrankius, kad galėtumėte greitai rasti šiuos puslapius.

2. Patikrinkite, ar jūsų svetainėje nėra „error“ nuorodų.Error“ nuorodos jūsų svetainėje gali apsunkinti naudotojų ir paieškos sistemų naršymą jūsų svetainėje ir gali pakenkti jūsų SEO. Trečiosios šalies įrankiai paprastai yra geriausias būdas rasti „error“ nuorodų svetainėje. Mūsų mėgstamiausias yra „Screaming Frog“ – šio įrankio galimybės yra aukščiausio lygio ir gali padėti jums atlikti beveik bet kokias technines SEO klaidas.

3. Reguliariai atlikite atnaujinimus. Svarbu nuolat atnaujinti visą naudojamą programinę įrangą. Nors dauguma programinės įrangos bus automatiškai atnaujinama arba gausite pranešimą, kai bus atnaujinimas, patartina rankiniu būdu bent kartą per mėnesį patikrinti, ar nėra naujinių. 

4. Įsitikinkite, kad atsarginės kopijos („backup“) veikia tinkamai. Visada turėtumėte saugoti savo svetainės atsargines kopijas, jei kas nors nepavyksta. Yra daugybė įrankių, kurie už nedidelį mėnesinį mokestį automatiškai palaikys visus naujinius, įskiepius ir atsargines kopijas. 

5. Patikrinkite analizę ir reitingus. Patikrinkite savo svetainės analizės ir jos ataskaitas naudodami „Google Search Console“, „Google Analytics“. Tai puikus būdas anksti nustatyti problemas – jei matote kažką neįprasto, pasidomėkite tuo anksčiau, o ne vėliau. Taip pat verta sekti, ką ir kokiose pozicijose užima jūsų svetainė ar tam tikri straipsniai. Kadangi organinis srautas iš esmės yra nemokamas jūsų svetainės srautas, labai svarbu turėti tvirtą SEO.

Svetainės administravimas – kur kreiptis? 

Jeigu pats nenorite užsiimti svetainės administravimu, galite kreiptis į įvairias agentūras, kurios bus atsakingos už projektavimą, priežiūrą (administravimą), taip pat skirs daug dėmėsio įvairioms individualioms užduotims. 

Svetainės administravimo kaina skirsis priklausomai nuo agentūros patirties ir naudojamos svetainės tipo, tačiau nesvarbu, kokią svetainę naudojate, svarbu pasirinkti prieinamą, patikimą ir galimą svetainės administravimą. Agentūrai bus suteikta prieiga prie jūsų svetainės ir jos veikimo aspektų, todėl labai svarbu rasti patikimą partnerį. 

Mažoms svetainėms paprastai reikia tik kelių valandų administravimo laiko kiekvieną mėnesį, ir svetainės savininkas gali išleisti maždaug 30 EUR per mėnesį paslaugoms. Vidutinio dydžio ar elektroninėms parduotuvėms gali prireikti papildomos pagalbos tvarkant produktus/paslaugas bei jų užsakymus, ir kaina gali siekti iki 500 EUR per mėnesį. Jeigu svetainė yra didesnė ir turi didelį lankytojų srautą patartina, jog administravimu užsiimtų ne vienas asmuo, kadangi darbo krūvis gali būti gana didelis. 


eKraitis.lt komanda užsiima ne tik svetainių kūrimu, bet ir jų administravimu. Komanda, turinti didelę patirtį, užtikrins, jog jūsų internetinis verslas klestėtų ir svetainę būtų nuolat atnaujinama. Patikėkite savo internetinį pasaulį į mūsų rankas.