Internetinės svetainės kūrimas
Internetinės svetainės

Internetinės svetainės kūrimas – viskas ką reikia žinoti 2021

Ar mąstote apie naują internetinę svetainę jūsų verslui? O galbūt norite atnaujinti jau turimą? Visais atvejais, čia suteiksime visą informaciją, nuo ko priklauso internetinės svetainės kūrimas, kaina ir taip pat, atsakysime į klausimą – ar galite apsiimti svetainės kūrimu savarankiškai? 

Ar internetinės svetainės kūrimas – tik profesionalų darbas? 

Neperseniausiai, žmonėms nei nekilo klausimas, ar kurti svetainę pačiam, ar ieškoti pagalbos, buvo labai aišku, kad tai – profesionalų darbas. Tačiau, šiais laikais atsiranda vis daugiau platformų ir įrankių, kurie padeda sukurti puikiai veikiančią ir atrodančią internetinę platformą. Net žmonės, kurie nežino, kaip pradėti visą kūrybinį procesą šiais laikais gali nesunkiai tai išsiaiškinti. 

Kita vertus, vien todėl, kad galite tai padaryti pats, ne visada reiškia, kad reikia kurti pačiam. Svetainė – jūsų internetinis įvaizdis, galbūt jūsų verslas, taigi tam tikriems projektams, “kelių žingsnių” įrankiai negali pakeisti profesionalaus darbo. Norime jums padėti išsiaiškinti, ar visgi darbus apsiimti pačiam, ar juos patikėti profesionalams.

Populiariausi ir paprasčiausi svetainės kūrimo įrankiai

Kaip ir minėjome anksčiau, dabar galite rasti įvairiausių įrankių, kurie plačiai naudojami norint susikurti svetainę savarankiškai. Pavyzdžiui, Squarespace, Wix arba Zyro – populiariausios svetainės kūrimo platformos, kurios siūlo lengvą ir nebrangią išeitį, jeigu nusprendėte svetainę kurti pats. Galbūt šiuo atveju neturėsite plačių galimybių, bet paprastai svetainei to pilnai turėtų pakakti. 

Nesunkiai galite matyti visus svetainės elementus ir taip lengvai juos redaguoti pagal savo norus. Šios platformos siūlo lengvą funkciją – “tempkite ir paleiskite” (angl. drag and drop), taigi, galite tapti grafikos dizaineriu vos keliais paspaudimais. Tačiau, dažniausiai šios platformos siūlo lengviausią ir paprasčiausią būdą sukurti svetainę, taigi, neturite plataus redagavimo pasirinkimo. 

Taip pat, dauguma šių kūrimo platformų jau siūlo svetainės talpinimą (angl. hosting) ar domeną, taigi, dėl to nereikia jaudintis. Internetinės svetainės kaina šiuo atveju svyruotų apie 10 eurų per mėnesį. Pigu, lengva ir nereikia daug kodavimo žinių, tiesa? 

Wix, Weebly ir kiti svetainių kūrimo įrankiai – puikus būdas sukurti dizainą net ir nemokantiems to padaryti. Tačiau, dėl plataus redagavimo ir įvairių funkcijų stokos, šios platformos tinkamiausios tik pradedantiesiems verslams, asmeniniams tinklaraščiams. Didelėms įmonėms, siūlome patikėti darbus profesionalams. 

Profesionalaus svetainės kūrimo nauda

Aptarėme pačius paprasčiausius, lengviausius ir pigiausius būdus, jeigu norite kurti pats. Jeigu dar tik pradedate savo verslą, neturite tam tikro biudžeto ar tiesiog norite išmokti kelių svetainės kūrimo gudrybių ir turite laiko – šiais laikais rasite daugybę įvairiausių būdų kaip tai padaryti. 

Tačiau, jeigu esate vidutinis ar net plataus verslo savininkas, norintis praplėsti savo veiklą internetinėje erdvėje, siūlome kreiptis į profesionalią svetainių kūrimo agentūrą. Anksčiau išvardintos platformos jums nesuteiks tiek daug galimybių ir neįgyvendins visų jūsų įdėjų, kurias galbūt puikiai išpildytų agentūra ar profesionalus kūrėjas, tuo užsiimantis jau gan ilgai. 

Nemaža dalis svetainių kūrėjų naudoja WordPress platformą. Tai yra puiki ir galinga turinio valdymo sistema, su kuria reikėtų jau mokėti darbuotis ir žinoti, kaip naudotis visomis jos galimybėmis. WordPress svetainių kūrimas taip pat leidžia pasirinkti vieną iš tūkstančių temų jūsų dizainui, taigi, turite kur kas daugiau nei “tempkite ir paleiskite” funkciją. 

WordPress leidžia įterpti įvairius programavimo kodus, kurie suteikia svetainei daug funkcionalumo, platesnių dizaino galimybių bei sukuria profesionaliai veikiančią ir atrodančią svetainę. Esant bent vidutinio dydžio verslui, patartina turėti profesionalią internetinę svetainę, kuri vartotojams suteikia daugiau galimybių. To pasekoje galite gauti ir didesnį lankytojų srautą, daugiau peržiūrų, galbūt net padidinti pelną. 

Vienintelis minusas yra tai, kad šiuo atveju, reikėtų atskirai užsisakyti ir įsigyti svetainės talpinimo paslaugą (angl. hosting) ir domeną. Tam drąsiai galite kreiptis į Hostinger ar Serveriai.lt,  kur rastine web hostingą ar laisvą domeno pavadinimą. Be jokios abejonės, visu tuo gali pasirūpinti ir agentūra, užsiimanti jūsų projektu. 

Taip pat, programavimo būdu ir profesionaliai sukurta internetinė svetainė jums kainuos daugiau. Kaina gali svyruoti nuo 150 eurų iki 1900 eurų ar daugiau, tačiau už tai gaunate profesionaliai sukurtą ir pilnai išpildytą idėją. Na, ir vėliau jums neteks jaudintis dėl svetainės, kadangi dauguma agentūrų siūlo svetainės priežiūrą. Tai gali būti SEO optimizacija, programinės įrangos atnaujinimas, marketingo paslaugos ar turinio atnaujinimas.

Į ką reikėtų atkreipti dėmesį kuriant svetainę? 

Nesvarbu, ar svetainę kuriate patys, ar jums padeda profesionalų komanda, yra keli dalykai, į kuriuos būtina atkreipti dėmesį. 

Kokio tipo internetinės platformos norite? Jūsų internetinė svetainė turi atspindėti jūsų verslą ar idėją. 

  • Paprasčiausia svetainė – reprezantityvi, kurios tikslas yra pateikti naudingą informaciją apie tai, kas esate, ką darote ir ką siūlote. Taip pat, galite įtraukti nuotraukų, kelių pavyzdžių apie jūsų teikiamas paslaugas. Tai puikus būdas pateikti visą informaciją apie jūsų misiją, kainas ir darbų pavyzdžius. Šią svetainę nesunkiai galite susikurti pats, naudojant Wix, Squarespace ar kitas platformas. 
  • Jeigu kažką parduodate, jums reikės el.parduotuvės. Tai leis jums atlikti pinigines transakcijas, atlikti prekių užsakymus ir yra puikus įrankis padidinti pardavimus. Šiuo atveju, galite pasirinkti – arba sukurkite svetainę pats, arba patikėkite darbus profesionalams. 
  • Reprezentatyvi svetainė turinti el.parduotuvės funkcijų ar atvirkščiai – sudėtingiausias modelis, kuriam sukurti patariame visuomet kreiptis tik į profesionalią agenturą, norint užtikrinti sklandų svetainės veikimą ir jos priežiūrą. 

Koks yra jūsų biudžetas? Internetinės svetainės kūrimas ir kaina priklauso nuo to, kokio modelio norite. Visų pirma, prieš kreipiantis į agentūrą ar prieš pradedant kurti savarankiškai, įvertinkite ir nuspręskite, koks yra jūsų biudžetas. Internetinės svetainės kaina gali labai svyruoti ir siekti net iki kelių tūkstančių, taigi, visuomet patartina įsitikinti, kad galite skirti tam tikrą pinigų sumą svetainei. 

Kokie jūsų lūkesčiai? Nuo jūsų idėjos priklauso jūsų svetainė, jos įvaizdis, funkcionalumas. Jeigu jūsų verslas yra tik internetinis ir viskuo užsiimate internetinėje erdvėje – jums reikia profesionalios svetainės, kurią patikėkite sukurti tiems, kas tuo užsiima. Jeigu jūsų verslas nepriklauso nuo jūsų internetinės svetainės, o galbūt norite tik pasidalinti informacija, šiek tiek pristatyti save – puikiai tiks Squarespace, Wix ar Zyro platformos.

Koks yra svarbiausias svetainės funkcionalumas? Atsakę į šį klausimą, iš karto sužinosite, kokio modelio jums reikia. Jeigu jums reikia, kad internetinė svetainė leistų jums parduoti paslaugas ar prekes, vadinasi, jums reikia el.parduotuvės. Jeigu norite, kad svetainė aprašytų jūsų parduodamas paslaugas ar prekes ir suteiktų galimybę jas įsigyti, jums reikia reprezentatyvios svetainės su el.parduotuvės integracija. Nustatykite pagrindinę funkciją ir taip nesunkiai išsiaiškinsite, ko jums reikia. 

Svetainę kurti pačiam ar patikėti tai profesionalams?

Išsiaiškinę įvairius svarbius punktus apie internetinę svetainę ir jos kūrimą, pagaliau galime atsakyti į šį klausimą. Jeigu jūsų biudžetas yra pakankamas, patariame visada svetainės kūrimą patikėti profesionalams. Tokiu būdu užtikrinsite, kad gausite kokybiškai atliktą darbą, profesionaliai atrodančią ir veikiančią svetainę ir taip pat, jos priežiūrą, kuri yra būtina funkcionalumui palaikyti. 

Jeigu jūsų verslas yra priklausomas daugiau nei 50% nuo jūsų svetainės, stipriai rekomenduojama nekurti svetainės pačiam. 

Tačiau, jeigu norite tiesiog paprastos reprezentatyvios svetainės, kurioje galėtumėte tiesiog pateikti informaciją apie save ir savo veiklą, šiais laikais yra daug svetainės kūrimo platformų, kurios leidžia tai padaryti kiekvienam, nereikalaujant sunkių kodavimo ir programavimo žinių. 

Visuomet pagalvokite, kokios svetainės jums reikia, koks turi būti pagrindinis jos funkcionalumas, koks yra jūsų biudžetas ir nuo to priklausys jūsų internetinės svetainės kūrimas ir kaina.

Related Posts